Trycket ökar - Winna Fastighet AB

036-12 90 82 info@winnafastighet.se

Trycket ökar

Closed, gone fishing

Några dagar i början på februari tyckte jag läget såg ljust ut. Pandemin var över (även om den ändå inte var det), våren var på väg … Då gick Ryssland in i Ukraina.

Jag måste tyvärr konstatera att det är mycket oroliga tider, tänker främst på det hemska Ryssland gör mot Ukraina, och att det generellt råder mycket osäkerhet i världen, både gällande ekonomi och geopolitiska frågor.

Påverkas fastighetsmarknaden av detta? Absolut. Högre räntor ger ökade kostnader och lägre avkastning. Ökade materialkostnader påverkar byggkostnaden. Finns det motverkande krafter? Ja, många lokalhyreskontrakt är indexreglerade enligt KPI vilket ger högre hyresintäkter. För bostäder är det inte lika enkelt, många lägenheter är förhandlade, men en höjning av hyran kommer sannolikt på sikt om än med en viss fördröjning, men i slutändan måste någon ha råd att betala.

Det råder mycket obalans i allmänhet just nu; hos leverantörer med prisstegringar och längre leveranstider, hos fabriker som inte får fram komponenter, med räntan som stiger (och förväntas stiga ordentligt), med högre priser på energi, både inhemskt och importerad med mera, med mera.

Jag tror att det kan pågå ett bra tag till, men det är ju inte så att inflationen kan vara mycket hög år efter år. Då löser marknaden det med lägre efterfrågan, som resulterar i att inflationen går ned. Det är väl inte heller sannolikt att lönerna hänger med till 100%, det har de aldrig gjort, och särskilt inte nu när löneavtal gäller och inflationen rusar. Men går efterfrågan ned kallas det med ett annat ord för lågkonjunktur.

Lågkonjuktur är inget vi upplever, men det är inte bara hos omvärlden det råder längre leveranstider. På Winna Fastighet har vi fått in onormalt mycket jobb den senaste tiden. Det är självfallet roligt, men det kan tyvärr leda till att vi, fram till semestern, måste vara restriktiva med att ta oss an nya uppdrag. I vissa fall kan det bli så att vi måste avstå och tacka nej till mer jobb fram till sommaren.

För dig som ännu inte lagt beställningen på din värdering, så är du självklart välkommen att göra det, men vi kan inte garantera leverans förrän efter semestrarna. Normalt önskar vi ha en leveranstid på 3-4 veckor – och vi månar om att kunna hjälpa alla, men nu är orderboken full och just nu klarar vi inte det. Det är på sätt och vis väldigt olyckligt, men samtidigt är det väldigt kul att det är många som vill anlita oss. Vi tolkar det som att vi gör ett bra jobb, det tullar vi aldrig på, även om det är mycket för stunden. Vad är det man säger? Om du får välja restaurang, så tar du den med fulla bord och kö i dörren, inte den som är helt tom.