Det händer i Småland! - Fastighetsvärdering – Winna Fastighet AB

Det händer i Småland!

Fastighetsvärderingar, byggnation, himmel

Nyligen sålde Ekblads Fastigheter i Jönköping sju fastigheter till Fastighets AB Regio. Objektet är på sammanlagt drygt 70 000 kvadratmeter och angiven köpeskilling är drygt 2,1 miljarder kronor.
Fastigheterna är mycket centralt belägna, kommersiella fastigheter i Jönköping. Objekten innehåller främst bostäder, kontor och butiker, men även lokaler för hotell Vox. Skicket på fastigheterna är mycket gott, antingen relativt nya eller bra renoverade. En av fastigheterna är belägen på Atollen. Vakansgraden bedöms som mycket låg. Enligt min analys är affären marknadsmässig och avkastningsnivån vara helt i linje med vad marknaden efterfrågar.

Elektronen 3 såldes till Stenvalvet. Objektet är ca 10 000 kvadratmeter och hyrs av Engelska skolan, sannolikt på ett längre kontrakt. Fastigheten är i bra skick och relativt nyuppförd. Köpeskillingen anges till 250 miljoner kronor eller 25 000 kr per kvm. Även här är nyckeltalen förväntade.

Castellum har påbörjat ett nytt Porschecenter på Rosenlund vid E4:an. Anläggningen blir ca. 4 500 kvadratmeter och hyresgäst kommer att vara Hedin Performance Cars AB.

Det är numera en stor grop på Tändsticksområdet, som kommer att bli parkeringshus och grundläggning för Nordic Choice Hotels. Objektet kommer vara i 18 plan och innehålla 229 rum, konferensanläggning samt parkeringshus. Skanska har sålt objektet till Balder för 430 miljoner kronor och inflyttning är planerad till 2020.

Tolust bygger vidare på Munksjöstaden. Området innehåller kontor, bostäder, butik, gym, apotek, vårdcentral och parkeringshus – och har snabbt vuxit till en helt ny stadsdel i Jönköping.

Arbete med detaljplaner och byggplaner på området södra Munksjöstranden fortsätter. Skanska kommer att uppföra kontor för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen. I området kommer även parkeringshus, livsmedelsaffär och bostäder att uppföras. Befintliga byggnader har rivits inom större delar av området.

PEAB och Tosito bygger bostäder på Öster. Vätterhem bygger på Standängen och flera objekt uppförs ävem på Samset, såväl bostadsrätter som hyresrätter.

Padeltennis verkar vara på gång, det är nu minst fyra hallar som i det närmaste är klara. Då har jag inte räknat in en berömd fotbollsspelare’s som skall komma senare.

Flera logistikanläggningar har nyligen uppförts och är på gång på Torsvik. Området är mer eller mindre fullbyggt, varför området har utökats på östra sidan söderut. Området heter Stigamo och växer ordentligt. Det är nog inte många år bort innan gränsen mot Vaggeryds kommun nås.

Det verkar som att hyresnivån stiger ordentligt både för nya bostäder, moderna kontor och bra industrilokaler.

Härtill finns det mängder av andra nya objekt som är på gång, men det är inget jag kan prata om just nu eller här. Dessutom händer det mycket också i Växjö och Kalmar, vilket jag ber att få återkomma om längre fram.

Till dess, väl mött.