Händer det något i Småland? Winna Fastighet

Händer det något i Småland?

Fastighetsvärdering, exploateringsfastigheter. Byggarbetsplats. Foto av: Ri Butov

Ja, det gör det. Vi har bra hockeylag i varje län, snabbtågslinjer är återigen aktuella och häromdagen fick vi en klass 1 varning för snö (2 cm som försvann efter en stund).

Men kanske viktigare är vad som händer på fastighetsmarknaden. Och då pratar jag främst om Kalmar, Växjö och Jönköping. Det som är extra intressant just nu är bra bostäder, logistik och bra industri på långa och säkra kontrakt samt LSS-boenden och äldreboenden. Eller allt som i slutänden betalas genom skatt och ligger med långa avtal.

Få vakanser och stigande hyror

Det finns inte mycket vakant vad det gäller moderna, centrala kontor. I Jönköping bygger Skanska nytt till Jordbruksverket och Skogsstyrelsen, som lämnar sina äldre kontor i kvarteret Götaland. Några större produktioner pågår inte vare sig i Växjö eller Kalmar för närvarande.

Hyrorna verkar också stiga ganska bra.

Sjunkande direktavkastning på bostäder

För centrala bostäder verkar åter direktavkastningen har sjunkit en bit till och i Jönköping börjar det närma sig 2,5 % och något högre i Kalmar och Växjö.

För ett tag sedan verkade det vara mycket trögt för försäljning av nya bostadsrätter, men det verkar ha släppt en del och det startas nya projekt. Att det tog stopp var inte förvånande, det går inte att producera och sälja hur mycket som helst till en köparkategori, den tar förr eller senare slut eller minskar. Produktionen minskar och efterfrågan hinner ikapp och marknaden återhämtar sig. En klassisk utbud- och efterfrågemodell.

Det som är mindre intressant på marknaden just nu är handelsfastigheter, men det gäller inte alla och inte heller i alla lägen. Marknaden verkar också vara kraftigt volatil med stora variationer i direktavkastningarna.

Rapport från konsulten med örat mot rälsen och fingrarna i marknadsmyllan.

Per Skrealid